Na rynku istnieje cale mnóstwo możliwości wyboru blatów kuchennych. Czasy, w których wszystkie kuchnie były podobne do siebie, minęły bezpowrotnie. Dzisiaj rządzi różnorodność. Blaty kuchenne są właśnie tym, co tworzy różnorodność aranżacyjną kuchni. Mogą być tworzone z zupełnie różnych materiałów, które cechują się różnorodnymi właściwościami i ceną. Jakie blaty warto kupić do swojej kuchni?
Blaty drewniane
Jednym z aktualnych trendów są białe kuchnie i drewniane blaty. Zastanawiasz się pewnie, czy drewno w kuchni jest w ogóle praktycznym rozwiązaniem. Okazuje się, że jak najbardziej! Drewniane blaty są odporne na przypadkowe zalania, o ile zostaną odpowiednio zaimpregnowane. Najlepiej wybierać blaty drewniane wykonane z drewna egzotycznego, bo ono jest najtrwalsze i najbardziej odporne na zniszczenia. Blaty drewniane zazwyczaj poddaje się olejowaniu lub lakieruje się je lakierem akrylowym. Zaletą takiego rozwiązania jest fakt, że taki blat można wypolerować mechanicznie, co zapewni piękny połysk na długie lata użytkowania. Dobrze zaimpregnowany i zabezpieczony blat jest niezwykle odporny na zarysowania i działanie wysokiej temperatury.
Blaty ceramiczne
Blaty ceramiczne obecnie są nieco rzadziej stosowane. Dają nam wiele możliwości, bo różnorodność płytek ceramicznych jest ogromna. Płytki mają tę zaletę, że są niezwykle odporne na wysoką temperaturę, na wilgoć czy zalania. Właściwie jedynym minusem takich blatów jest możliwość pęknięcia płytki np. gdy upadnie na nie coś cięższego. Płytkę zawsze jednak można po prosto wymienić na nową, a cena takiego blatu nie jest wysoka.
Blaty laminowane
Często stosowanym obecnie rozwiązaniem są blaty laminowane. Wykonane są z wiórowej płyty, na którą nałożonych jest kilkanaście warstw papieru. Zaletą takich blatów jest różnorodność, bo wierzchnia ich część może być taka, jak sobie wymarzyliśmy. Do wyboru jest mnóstwo kolorów, motywów i imitacji. Minusem blatów laminowanych jest to, że nie są one zbyt odporne ani na zalanie, ani na zarysowanie, a to sprawia, że po kilku latach użytkowania mogą nadawać się do wyrzucenia.
Blaty kamienne
Blat kuchenny z kamienia to rozwiązanie niemal niezniszczalne. Kamień jest twardy, odporny na wszystkie potencjalnie szkodliwe czynniki. Największą ich wadą jest jednak wysoka cena, która często odstrasza klientów. Minusem może być również fakt, że blat kamienny jest zimny i niezbyt przyjemny w dotyku, a jego dopasowanie do szafek kuchennych również może być trudne ze względu na twardość materiału.
Blaty konglomeratowe
Konglomeratowe blaty to pewna alternatywa dla blatów kamiennych. Są nieco tańsze, stąd ich ogromna popularność, ale różnica w cenie nie jest zbyt duża. Są niezwykle wytrzymałe i trwałe, a swoją odpornością niemal dorównują kamieniowi. Ich zaletą jest także fakt, że są lżejsze od kamienia. To z kolei sprawia, że ich montaż jest łatwiejszy. Blaty konglomeratowe są bardzo atrakcyjne w wyglądzie, idealnie wyglądają w nowoczesnych aranżacjach kuchennych.
Blaty kompozytowe
Kolejną możliwością są blaty kompozytowe. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność w fakturach i kolorach. Swoim wyglądem do złudzenia przypominają blaty kamienne. Wadą blatów kompozytowych jest brak odporności na wysoką temperaturę. Jeśli postawisz na takim blacie gorący garnek czy patelnię, możesz zniszczyć strukturę blatu. Z tego powodu blat tego rodzaju nie nadaje się do zastosowania przy płytach gazowych i elektrycznych, chyba że zostanie zabezpieczony taśmą termoizolacyjną. Kompozyt jest dość odporny na zarysowania, jeśli jednak rysy mimo wszystko się pojawią, można zeszlifować je papierem ściernym. Wadą kompozytowych blatów jest jednak ich wysoka cena.
Blat ze szkła
Szklane blaty kuchenne to dość innowacyjny i bardzo nowoczesny pomysł. Są wytrzymałe, bo powstają z kilku złączonych ze sobą, hartowanych szyb z dodatkowymi zbrojeniami. Oczywiście jednak, jeśli z dużej wysokości coś upadnie prosto na blat, może dojść do jego uszkodzenia. Plusem jest to, że uszkodzony szklany blat może pęknąć, ale nigdy nie rozpryśnie się na kawałki dzięki zbrojeniom. Szklane blaty doskonale wyglądają w nowoczesnych, industrialnych i rustykalnych kuchniach, szczególnie w duecie z jasnymi meblami i sprzętami AGD.