Blat kuchenny to najważniejsza przestrzeń robocza każdej kuchni. To na blacie przygotowujemy potrawy, kroimy, siekamy i mieszamy składniki na pyszne dania. Zależy nam na tym, by blat był nie tylko praktyczny i funkcjonalny, ale także estetyczny i dopasowany do aranżacji. Wybieramy więc stylowy blat kamienny, naturalny blat drewniany czy kompozytowy. Alternatywą do nich jest blat szklany. Czy warto w niego zainwestować?
Gdzie sprawdzi się blat szklany?

Szklane blaty idealnie wyglądają w nowoczesnych kuchniach. Szkło doskonale odbija promienie światła, dodając kuchni kilka centymetrów przestrzeni. To ważne szczególnie w przypadku kuchni o niewielkich metrażach, gdzie liczy się dla nas każdy centymetr. Szklane blaty są połączeniem kilku szyb, które są ze sobą sklejone i dodatkowo wzmocnione. Dzięki temu blat w skrajnych przypadkach może pęknąć, czy ukruszyć się, nigdy jednak nie potłucze się na drobne kawałeczki. Ma to znaczenie dla naszego bezpieczeństwa. Szklane blaty są alternatywą dla blatów kamiennych, konglomeratowych czy laminowanych. Najlepiej prezentują się w kuchniach minimalistycznych, nowoczesnych, ale także w kuchniach industrialnych i rustykalnych, w towarzystwie jasnych mebli.
Rodzaje blatów szklanych
Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów szklanych blatów. Pierwszym z nich są blaty ze szkłem hartowanym. Jest szczególnie polecany ze względu na swoją trwałość i wytrzymałość na wysokie temperatury czy wszelkie uszkodzenia mechaniczne. Hartowanie takiej szyby polega na poddawaniu jej bardzo wysokiej temperaturze na przemian z temperaturą bardzo niską.
Kolejnym rodzajem szklanych blatów są te ze szkłem zbrojonym. Zbrojenie tworzy się poprzez zatopienie w blat metalowej siatki, która stanowi dodatkowa ochronę szkła. To właśnie ta siatka sprawia, że blat może pęknąć, ale nigdy nie rozpryśnie się na małe kawałeczki.
Trzecim rodzajem blatów szklanych są blaty ze szkłem klejonym. Do ich produkcji używa się dwóch szyb, które sklejone są ze sobą żywicą lub specjalną folią. Pomiędzy tymi szybami można umieścić ciekawą grafikę, która stworzy efekt dekoracyjny.
Zalety i wady blatów szklanych

Blaty szklane mają mnóstwo zalet, jak i wad. Do zalet należy z pewnością wysoka trwałość i odporność na uszkodzenia. Na takim blacie, podobnie jak na blacie kamiennym, możesz ustawić bezpośrednio gorące garnki. Z pewnością nie zrobisz tego np. na blacie laminowanym. Kolejną dużą zaletą szklanych blatów jest brak absorpcji płynów, wilgoci i zapachów. Dzięki temu blat jest łatwy do utrzymania w czystości, nie wymaga konserwacji ani impregnacji, jak np. blat drewniany. Blaty szklane mogą występować w różnych kształtach, bo ich obróbka jest łatwa. Blat szklany ma wiele zalet, ale ma także kilka wad. Zaliczyć do nich można na pewno cenę. Jest ona dość wysoka, szczególnie w porównaniu np. z blatem laminowanym. Pomimo tego, że blaty szklane są odporne na zniszczenia, jeśli przejedziesz ostrym narzędziem czy przedmiotem po jego powierzchni, może pozostać wyraźna rysa. Takie zadrapania można co prawda usunąć, ale jest to naprawa bardzo kosztowna. Nie każdemu odpowiada również to, że blat szklany jest dość chłodny w dotyku. Widać na nim wszystkie smugi czy odbicia palców, i choć łatwo jest je usunąć, wiele osób uważa to za sporą wadę.
Czy warto postawić na blat szklany?
Jeżeli chcesz kupić blat szklany, zastanów się, do jakiej aranżacji ma on pasować. Wybierz odpowiedni kolor, zwróć uwagę na grubość szkła. Taki blat optycznie powiększy Twoją kuchnię, dodając mu kilku centymetrów. Jeżeli urządzasz kuchnię w stylu nowoczesnym czy minimalistycznym, blat szklany sprawdzi się doskonale, zachwycając swoim blaskiem już od progu kuchni.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze blatu szklanego?
W przypadku blatu szklanego, ogromne znaczenie ma grubość hartowanego szkła. Im szkło jest grubsze, tym wyższa będzie trwałość materiału. Zwróć uwagę, by szyba nie była cieńsza niż 1 cm. To absolutne minimum, by zapewnić blatowi wytrzymałość i trwałość.