Kuchnia jest pomieszczeniem, do którego aranżacji przywiązujemy ogromną uwagę. To właśnie tutaj jest przecież serce domu. W kuchni spędzamy wbrew pozorom całkiem sporo czasu, dlatego zależy nam na tym, by jej aranżacja była efektowna, a przede wszystkim praktyczna. O tym decyduje między innymi blat kuchenny, stanowiący główną przestrzeń roboczą kuchni. Jednym z częściej stosowanych do ich produkcji materiałów jest laminat. Czym są blaty laminowane i czy warto w nie inwestować? Jaki blat laminowany kupić?
Z czego tworzone są blaty laminowane?
Blaty laminowane tworzone są z płyty wiórowej poddanej procesowi postformingu. Proces ten jest złożony, a jego efektem jest powstanie trwałej i wytrzymałej struktury blatu laminowanego. Płyta wiórowa, która wykorzystywana jest do produkcji blatu ma zazwyczaj 28 albo 38 mm. Jej krawędzie zostają dodatkowo wzmocnione i frezowane. Front takiej płyty jest zaokrąglany, co daje ciekawy efekt wizualny. Kiedy płyta jest ukształtowana, następuje dodanie do niej laminatu z wierzchu i specjalnego papieru od spodu. Papier ten, tzw. papier przeciwprężny ma za zadanie zapobiec odkształcaniu się płyty podczas użytkowania. Standardowo, blat laminowany ma 60 cm, a jego długość może być dowolnie modyfikowana według własnych potrzeb.
Jakie zalety ma blat laminowany?
Blat laminowany różni się nieco swoimi właściwościami od blatu drewnianego, choć stanowi dla niego pewną alternatywę. Główną różnicą jest duża odporność na wysoką temperaturę. Na blacie laminowanym bez obaw możesz postawić gorący garnek z wrzącą wodą. Nie warto jednak eksperymentować ze stawianiem bezpośrednio na blacie czajników czy metalowych garnków, których temperatura może być naprawdę bardzo wysoka. Odporność na działanie wysokiej temperatury jest wyższa niż w przypadku blatów drewnianych, ale oczywiście, niższa niż przy blatach kamiennych. Blaty laminowane są odporne na działanie promieni UV, co sprawia, że nie tracą koloru nawet w wyniku stałego kontaktu ze słońcem.
Zaletą blatu ceramicznego jest odporność na parę wodną, która nie wnika w głąb blatu, nie ma więc ryzyka rozwarstwienia się blatu. Warto pamiętać jednak, że laminat pokrywa jedynie wierzchnią część blatu. Jeśli chcesz pod blatem ulokować urządzenia AGD pod zabudowę, spodnia część blatu musi zostać dodatkowo wzmocniona.
Główną zaletą, a jednocześnie przeciwieństwem blatów drewnianych jest fakt, że blaty laminowane są odporne na plamy, nie wnikają w nie substancje takie, jak kawa, owocowe soki czy nawet czerwone wino. To zdecydowanie ułatwia korzystanie z blatu, podnosi komfort i sprawia, że blat pozostaje piękny przez wiele lat. Blaty laminowane możesz czyścić delikatnymi domowymi środkami chemicznymi, które nie uszkodzą warstwy laminatu. Powierzchnia laminowanych blatów odporna jest na ścieranie czy wgniecenia, nie możesz jednak bezpośrednio na niej kroić warzyw, jak ma to miejsce w przypadku blatów kamiennych.
Kolejną zaletą blatów laminowanych jest niska cena, szczególnie w stosunku do ceny blatów ceramicznych, kamiennych czy drewnianych. Dostępne są blaty w różnorodnej kolorystyce, możliwy jest także wybór wersji imitującej jakiś materiał, co zwiększa walory wizualne takiego blatu.
Czy blat laminowany ma jakieś wady?
Mimo wielu zalet, warto wspomnieć także o wadach blatów laminowanych. Jedną z nich niewątpliwie jest brak możliwości stawiania bezpośrednio na blacie wrzących metalowych garnków. Mimo, że laminatu ma dużą odporność na działanie wysokiej temperatury, nie jest aż tak odporny, jak np. blaty kamienne. Minusem może być także działanie wody. Nie chodzi tutaj o brzegi blatu, bo one są zawsze doskonale zabezpieczone. Jeśli jednak zechcesz w takim blacie wyciąć otwór np. na umywalkę, może okazać się, że woda zacznie przeciekać, a blat zacznie się wybrzuszać. Zapobiec temu można przede wszystkim poprzez dokładne zabezpieczenie takich miejsc silikonem. Uwagę należy zwrócić przede wszystkim na uszkodzenia w wyniku krojenia. Tego typu zarysowań nie da się naprawić, mogą one stanowić poważny problem i ryzyko wniknięcia wody w głąb blatu.