Blaty kuchenne są jednym z ważniejszych elementów wystroju i wyposażenia wygodnej kuchni. Wśród wielu rodzajów blatów warto wyróżnić blaty konglomeratowe. Blaty kamienne cieszą się ogromną popularnością, ale także wysoką ceną. Alternatywą dla litego kamienia czy granitu jest konglomerat. Czym cechują się blaty konglomeratowi i czy warto w nie inwestować?

Co to jest konglomerat?

blat kuchenny konglomeratowy
fot. Pixabay.com

Konglomerat to materiał powstający ze zmielonego kamienia. Najczęściej jest to kwarc, granit lub marmur. Taki zmielony surowiec łączony jest z żywicą poliestrową. Jeśli mowa o właściwościach konglomeratu, są one niemal identyczne, jak właściwości litego kamienia, zupełnie inny jest jednak jego wygląd. Możesz wybierać spomiędzy wersji błyszczącej lub matowej, a także w wielu dostępnych wersjach kolorystycznych. Ciekawymi modelami są te, które w swojej strukturze posiadają drobinki brokatu czy połyskującego szkła.

Rodzaje blatów konglomeratowych

Wyróżnia się trzy podstawowe rodzaje blatów konglomeratowych. Pierwszym z nich jest konglomerat marmurowy. Cechuje się miękkością, chłonnością, a także łatwym odbarwianiem się. Jego wytrzymałość jest o wiele mniejsza niż w przypadku blatu z litego kamienia. Nie możesz stawiać na nim gorących naczyń, poza tym musisz pamiętać, że ten rodzaj konglomeratu bardzo łatwo się ściera.

Drugim rodzajem konglomeratu jest konglomerat kwarcytowy. Ten materiał doskonale reaguje na kontakt z wilgocią, nie wchłania płynów ani pary wodnej, jest o wiele bardziej wytrzymały od konglomeratu marmurowego. Przy produkcji stosowana jest żywica poliestrowa lub akryl, co sprawia, że blat staje się bardzo wytrzymały i odporny.

Trzecim rodzajem konglomeratu jest konglomerat granitowy. Cechuje się największą trwałością i wytrzymałością spośród wszystkich innych rodzajów konglomeratów. Jego odporność obejmuje zarysowania, uszkodzenia mechaniczne, wilgoć, a także detergenty i środki chemiczne. Odporność takiego blatu może równać się z odpornością blatu z litego kamienia.

Jakie wady i zalety posiada blat konglomeratowy?

Wśród zalet blatów konglomeratowych leży na pewno niższa waga w porównaniu do blatów z litego kamienia. Dzięki temu, że blaty są lżejsze, łatwiejszy jest ich transport. Niższa waga oznacza także, że z ich utrzymaniem poradzą sobie nawet najbardziej standardowe meble kuchenne. Blat konglomeratowy jest tańszy od blatu kamiennego, choć i tak o wiele droższy od chociażby blatu laminowanego czy drewnianego. Istotną zaletą blatów konglomeratowych jest również to, że nie chłoną one zapachów i są bardzo łatwe do utrzymania w czystości. Nawet, jeżeli w wyniku jakiegoś nieszczęśliwego wypadku blat zostanie zarysowany, wystarczy tylko zeszlifować to miejsce i blat znów wygląda jak nowy. W porównaniu z blatem kamiennym, blat konglomeratowy jest cieplejszy w dotyku dzięki absorpcji temperatury otoczenia.

Niestety, mimo zalet, blat konglomeratowy ma również wady. Jedną z nich jest wysoka cena w porównaniu z blatami drewnianymi czy laminowanymi. Konglomerat jest także mniej unikalny wizualnie od litego kamienia. Kamień jest znacznie bardziej odporny niemal na wszystko, konglomerat natomiast ma znacznie mniejszą odporność na wysoką temperaturę, a także na detergenty i środki chemiczne typu wybielacz czy aceton.

Czy warto zainwestować w blat konglomeratowy?

blat kuchenny konglomeratowy
fot. Pixabay.com

Wiele zależy od pojemności Twojego portfela. Jeśli chcesz postawić na blat, który posłuży Ci przez wiele lat, zachwycając swoją urodą i odpornością na uszkodzenia i blaknięcie, blat konglomeratowy będzie świetnym rozwiązaniem. Jest o wiele bardziej wytrzymały od blatu drewnianego, dobrze sprawdzi się w każdej kuchni. Pasuje właściwie do każdej aranżacji. Dzięki łatwości w obróbce, blat konglomeratowy może mieć dowolny kształt, w przeciwieństwie do kształtu blatów kamiennych, których obróbka jest o wiele trudniejsza. Blat konglomeratowy to niewątpliwie godna uwagi propozycja, którą warto rozważyć przy urządzaniu kuchni swoich marzeń.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here