Zastanawiając się nad tym, jaki blat kuchenny wybrać do swojej kuchni, z pewnością szukasz rozwiązań trwałych i odpornych na zniszczenia. Nikt nie chce co chwile wymieniać blatu ani tym bardziej godzić się z jego nieestetycznym wyglądem po kilku latach użytkowania. Rozwiązaniem idealnym wydaje się być zakup blatu kamiennego. Czy warto w niego zainwestować i jaki wybrać?
Czym jest blat kamienny?
Blat kamienny jest ogólną nazwą dla blatów stworzonych z około 200 odmian marmuru, piaskowca czy granitu. Różnorodność jest naprawdę imponująca, a wszystkie modele łączy jedno- nieprawdopodobna trwałość. Blaty kamienne są niemal nie do zniszczenia, co sprawia, że ich zakup to inwestycja na długie lata. Blaty kamienne mogą być wykonane z bardzo różnorodnych materiałów. Najbardziej polecane, a zarazem najtrwalsze są: granit, bazalt oraz porfir. Te trzy materiały cechują się największą odpornością na wszelkie zabrudzenia, o które w kuchni naprawdę nie trudno. Bardzo atrakcyjne wizualnie są blaty z marmuru lub trawertynu. Trzeba tylko pamiętać, że te dwa materiały wymagają zabezpieczenia przed wilgocią i plamami. Bez względu na wybór materiału, nie musisz martwić się o odporność na wysoką temperaturę, bo wszystkie gatunki kamienia są na nią odporne.
Połysk czy mat?
Na wygląd blatu kamiennego wpływa nie tylko rodzaj kamienia, ale także sposób wykończenia gotowego blatu. Często spotykane jest wykończenie przez polerowanie. Polerowana powierzchnia jest łatwa do utrzymania w czystości, a do tego cechuje się pięknych połyskiem, idealnym do wnętrz nowoczesnych i glamour. Jeśli nie lubisz połysku, możesz postawić na powierzchnię szczotkowaną, czyli antico. To idealny sposób na podkreślenie klasycznego wnętrza. Szczotkowana powierzchnia jest nierówna, nie błyszczy się, jest matowa i szlachetna. Dla miłośników niekonwencjonalnych rozwiązań polecany jest promieniowany granit.
Jak zadbać o blat kamienny?
Blat kamienny, choć odporny na zabrudzenia, również może być zaimpregnowany. Służą do tego specjalne impregnaty, tworzące na powierzchni blatu ochronną warstwę. Dzięki temu wszelkie zanieczyszczenia będziesz czyścić z ochronnej warstwy, a nie z samego blatu. W większości przypadków, do wyczyszczenia drobnych plam i lekkich zabrudzeń z kamiennych blatów wystarczy zwykła woda. Jeśli jednak zabrudzenie jest tłuste, może okazać się, ze konieczne będzie zastosowanie detergentu. Nigdy nie używaj detergentów przeznaczonych do usuwania kamienia bądź rdzy! Takie środki chemiczne mogą zniszczyć powierzchnię kamiennego blatu.
Jakie zalety mają blaty kamienne?
Blaty kamienne mają cały szereg zalet, które przemawiają za ich wyborem do kuchni. Przede wszystkim, warto podkreślić, że kamień jest materiałem odpornym na zarysowania i zniszczenia. Na takim blacie możesz w ogóle nie używać deski do krojenia. Możesz kroić, tłuc kotlety czy wykonywać inne czynności nie zastanawiając się, czy nie zarysujemy blatu. Jest odporny także na wysokie temperatury, co wyróżnia go np. od blatu drewnianego. Z powodzeniem może być stosowany tuż przy kuchenkach gazowych, bo jest materiałem zupełnie niepalnym i bardzo długo się nagrzewa.
Jakie wady posiadają blaty z kamienia?
Wadą może być waga kamiennych blatów. Jest na tyle duża, że musisz zadbać o odpowiednio wytrzymałe szafki. Standardowe meble kuchenne z pewnością nie utrzymają się pod ciężarem takiego blatu. Wadą może być również fakt, że w przeciwieństwie np. do blatów drewnianych, montaż czy drobne poprawki blatu wymagają użycia specjalistycznych narzędzi. Obróbka kamienia jest o wiele trudniejsza niż obróbka drewna, stąd też konieczność zwrócenia się po pomoc do fachowców. Niektórych przeszkadza również to, że kamienny blat zawsze jest chłodny w dotyku. Sporą wadą jest cena blatu kamiennego- kamień jest jednym z najdroższych materiałów na blat kamienny. W zamian za wysoką cenę otrzymujesz jednak blat o niezwykłej trwałości, na długie lata użytkowania. Jeśli nadal zastanawiasz się, jaki
Jaki blat kamienny kupić do kuchni i czy warto?
Zastanawiając się nad tym, jaki blat kuchenny wybrać do swojej kuchni, z pewnością szukasz rozwiązań trwałych i odpornych na zniszczenia. Nikt nie chce co chwile wymieniać blatu ani tym bardziej godzić się z jego nieestetycznym wyglądem po kilku latach użytkowania. Rozwiązaniem idealnym wydaje się być zakup blatu kamiennego. Czy warto w niego zainwestować i jaki wybrać?
Czym jest blat kamienny?
Blat kamienny jest ogólną nazwą dla blatów stworzonych z około 200 odmian marmuru, piaskowca czy granitu. Różnorodność jest naprawdę imponująca, a wszystkie modele łączy jedno- nieprawdopodobna trwałość. Blaty kamienne są niemal nie do zniszczenia, co sprawia, że ich zakup to inwestycja na długie lata. Blaty kamienne mogą być wykonane z bardzo różnorodnych materiałów. Najbardziej polecane, a zarazem najtrwalsze są: granit, bazalt oraz porfir. Te trzy materiały cechują się największą odpornością na wszelkie zabrudzenia, o które w kuchni naprawdę nie trudno. Bardzo atrakcyjne wizualnie są blaty z marmuru lub trawertynu. Trzeba tylko pamiętać, że te dwa materiały wymagają zabezpieczenia przed wilgocią i plamami. Bez względu na wybór materiału, nie musisz martwić się o odporność na wysoką temperaturę, bo wszystkie gatunki kamienia są na nią odporne.
Połysk czy mat?
Na wygląd blatu kamiennego wpływa nie tylko rodzaj kamienia, ale także sposób wykończenia gotowego blatu. Często spotykane jest wykończenie przez polerowanie. Polerowana powierzchnia jest łatwa do utrzymania w czystości, a do tego cechuje się pięknych połyskiem, idealnym do wnętrz nowoczesnych i glamour. Jeśli nie lubisz połysku, możesz postawić na powierzchnię szczotkowaną, czyli antico. To idealny sposób na podkreślenie klasycznego wnętrza. Szczotkowana powierzchnia jest nierówna, nie błyszczy się, jest matowa i szlachetna. Dla miłośników niekonwencjonalnych rozwiązań polecany jest promieniowany granit.
Jak zadbać o blat kamienny?
Blat kamienny, choć odporny na zabrudzenia, również może być zaimpregnowany. Służą do tego specjalne impregnaty, tworzące na powierzchni blatu ochronną warstwę. Dzięki temu wszelkie zanieczyszczenia będziesz czyścić z ochronnej warstwy, a nie z samego blatu. W większości przypadków, do wyczyszczenia drobnych plam i lekkich zabrudzeń z kamiennych blatów wystarczy zwykła woda. Jeśli jednak zabrudzenie jest tłuste, może okazać się, ze konieczne będzie zastosowanie detergentu. Nigdy nie używaj detergentów przeznaczonych do usuwania kamienia bądź rdzy! Takie środki chemiczne mogą zniszczyć powierzchnię kamiennego blatu.
Jakie zalety mają blaty kamienne?
Blaty kamienne mają cały szereg zalet, które przemawiają za ich wyborem do kuchni. Przede wszystkim, warto podkreślić, że kamień jest materiałem odpornym na zarysowania i zniszczenia. Na takim blacie możesz w ogóle nie używać deski do krojenia. Możesz kroić, tłuc kotlety czy wykonywać inne czynności nie zastanawiając się, czy nie zarysujemy blatu. Jest odporny także na wysokie temperatury, co wyróżnia go np. od blatu drewnianego. Z powodzeniem może być stosowany tuż przy kuchenkach gazowych, bo jest materiałem zupełnie niepalnym i bardzo długo się nagrzewa.
Jakie wady posiadają blaty z kamienia?
Wadą może być waga kamiennych blatów. Jest na tyle duża, że musisz zadbać o odpowiednio wytrzymałe szafki. Standardowe meble kuchenne z pewnością nie utrzymają się pod ciężarem takiego blatu. Wadą może być również fakt, że w przeciwieństwie np. do blatów drewnianych, montaż czy drobne poprawki blatu wymagają użycia specjalistycznych narzędzi. Obróbka kamienia jest o wiele trudniejsza niż obróbka drewna, stąd też konieczność zwrócenia się po pomoc do fachowców. Niektórych przeszkadza również to, że kamienny blat zawsze jest chłodny w dotyku. Sporą wadą jest cena blatu kamiennego- kamień jest jednym z najdroższych materiałów na blat kamienny. W zamian za wysoką cenę otrzymujesz jednak blat o niezwykłej trwałości, na długie lata użytkowania. Jeśli nadal zastanawiasz się, jaki blat kamienny kupić, zapoznaj się z dostępną ofertą i wybierz blat idealny dla Ciebie