Jeżeli jesteś właśnie w trakcie planowania swojej wymarzonej kuchni, z pewnością zastanawiasz się, jaki blat kuchenny wybrać. Nic w tym dziwnego, bo mnogość dostępnych możliwości jest wręcz zadziwiająca. Możesz postawić na blat drewniany, kamienny czy laminowany, jeżeli wysoka cena Cię nie odstrasza, możesz także pokusić się o blat konglomeratowy. Zupełnie innym rozwiązaniem są blaty ceramiczne. Jaki blat ceramiczny wybrać i czy w ogóle warto się na niego zdecydować?
Czym w ogóle jest blat ceramiczny?
Pomimo tego, co wskazuje nazwa, blat ceramiczny nie oznacza blatu pokrytego płytkami ceramicznymi. Pod pojęciem ceramicznego blatu kryje się materiał zwany spiekiem kwarcowym. Tego typu blat wykonany jest z mieszanki różnych materiałów, wśród których wyróżnić można minerały pochodzą z kwarcu, krzemionki i szkła. Kolor blatu zależny jest od tlenków zawartych w materiale. Wszystkie te składniki poddawane są temperaturze rzędu 1200°C i naciskowi ciężarem około 25 000 ton. W taki sposób powstaje najwyższej twardości i trwałości płyta, z której tworzone są właśnie blaty ceramiczne.
Jakie zalety mają blaty ceramiczne?
Główną zaletą blatów ceramicznych jest ich trwałość. Warto wiedzieć, że blat ceramiczny jest twardszy od blatu granitowego, a jednocześnie jest od niego lżejszy. Odporność ceramicznego blatu obejmuje nie tylko zniszczenia mechaniczne, ale także wysoką i bardzo niską temperaturę. Istotną zaletą blatów ceramicznych jest także ich duża odporność na promienie UV. Nawet pod wpływem silnego słońca, taki blat nie straci swojego koloru, nie wyblaknie i zachowa swój piękny wygląd.
Blaty ceramiczne mają wiele innych zalet. Warto wymienić chociażby brak absorpcji płynów. Jeśli nawet coś wyleje się na blat, wystarczy tylko zetrzeć to szmatką, podobnie jak np. plamę z podłogi. To zupełne przeciwieństwo do choćby blatów drewnianych, których odporność na wilgoć i plamy jest znacznie mniejsza. Blaty ceramiczne są dopuszczone do kontaktu z żywnością, są higieniczne i bardzo łatwe do utrzymania w czystości. Blaty tego rodzaju mogą występować również w niestandardowo dużych rozmiarach, w wielu wersjach kolorystycznych. Nie widać na nich rys, zadrapań ani zarysowań, co zapewnia piękny wygląd przez wiele lat użytkowania.
Wady blatów ceramicznych
Czy blaty ceramiczne mają jakieś wady? Oczywiście, że tak. Zaliczyć do nich można wysoką cenę. Porównać ją można do ceny blatów kamiennych czy granitowych, są o wiele droższe od blatów laminowanych. Wadą może być także mniejszy wybór kolorów. Jak już wspominaliśmy, blaty ceramiczne są barwione przy użyciu tlenków, wybór kolorów jest więc znacznie mniejszy niż w przypadku blatów konglomeratowych. Mimo to jednak, blaty ceramiczne dłużej zachowują swój pierwotny kolor, bez ryzyka wyblaknięcia.
Czy warto zainwestować w blat ceramiczny?
Blat ceramiczny to bardzo dobre rozwiązanie do każdej kuchni. Sprawdzi się zarówno w nowoczesnej, jak i w klasycznej aranżacji, idealnie dostosowując się do reszty wystroju. Jeśli zastanawiasz się, jaki blat kupić do swojej kuchni, może okazać się, że blat ceramiczny jest dokładnie tym, czego szukasz. Odstrasza Cię wysoka cena? Owszem, jest dość wysoka, jednak zastanów się, czy nie warto ją ponieść w zamian za doskonałą trwałość na lata? Ta inwestycja z pewnością się zwróci, podobnie, jak w przypadku blatów kamiennych. Takie blaty wyglądają pięknie przez wiele lat, nie tracąc na swoim wyglądzie i wartości. Jeśli kupisz tańszy blat ze słabszych materiałów, już po niedługim czasie jego stosowania możesz zauważyć przebarwienia, ślady ciemnienia, a nawet ślady gnicia w przypadku niezadbanego blatu drewnianego. Blat ceramiczny zawsze wygląda pięknie. Nie zniszczysz go podczas codziennej pracy w kuchni, nawet krojąc warzywa bezpośrednio na nim. Nie wymaga specjalnej konserwacji ani impregnacji, sam w sobie jest trwały, twardy i niemal niezniszczalny. Blat ceramiczny to z pewnością dobra inwestycja, która się opłaca.