Gluten jest mieszanką białek roślinnych (gluteniny i gliadyny), które znajdują się w pszenicy, owsie, jęczmieniu, życie i orkiszu.  Nazwa gluten jest związana z angielskim glue – klej. Kilkanaście lat temu wrażliwość na gluten uważano za bardzo rzadką. Obecnie dolegliwości związane z jego nietolerancją dotyczą dużej części społeczeństwa.

Wrażliwość na gluten objawia się m.in. przez: bóle brzucha, wzdęcia, biegunki, otyłość, wrzody żołądka, osteoporozę, łuszczycę, cukrzycę, złe samopoczucie, wysypki, bóle głowy, zmęczenie. Warto więc obserwować swój organizm i to jak reaguje na produkty zawierające gluten.

Dieta stosowana u chorych na celiakię stała się również bardzo popularna wśród celebrytów. Polega ona na wykluczeniu z jadłospisu wszelkich zbóż. Ale wbrew powszechnej opinii, na diecie bezglutenowej, wcale nie należy zapomnieć o pieczywie, ciastkach, pizzy czy makaronie. Dziś, dzięki szerokiej gamie produktów, z powodzeniem możemy jeść pizzę lub pieczywo bezglutenowe.

Do miłośniczek diety należą m.in.: Gwyneth Paltrow, Madonna, Anne Hathaway, Miley Cyrus. A w Polsce: Kayah, Katarzyna Niezgoda, Patrycja Kazadi. Obecnie dietetycy zgodnie twierdzą, że łatwiej jest stracić na wadze jeśli wykluczy się gluten.


czytaj naszego bloga

zobacz nasz profil